Connect with us

Şefin Tavsiyesi

Arzu Uçar -Dış Kapının Mandalı, Bir Küçük Delilik

Dergimizin matbu nüshalarında “çok okunması gerekenler” köşesinde özellikle popüler kültürün malzemesi olmamış ama öykü diline, dünyasına güvendiğimiz yazarları konuk edip, tavsiye etmeye gayret ediyoruz. Tavsiye ettiklerimizin arasında; Dursun Akçam, İsahag Uygar Eskiciyan,Cabir Özyıldız, Doğukan İşler, Murat Özyaşar, Demet Şahin,Selman Dinler,Eylem Ata Güleç, Özgür Çırak gibi isimler yer aldı.

İnternet sitemizde yayımlanmak üzere bir seri de hazırlamak istedik. Serinin adı “Şefin Tavsiyesi” haftalık olarak yenilecektir. Serinin bu hafta konuğu ise; Arzu Uçar.

Arzu Uçar Kimdir?

Uşak’ta doğan Arzu Uçar, ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra, Marmara Üniversitesi Matbaa Öğretmenliği Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans öğrenimini Kadir Has Üniversitesi Film ve Drama Bölümünde tamamladı. Edebiyatla ilgilenen Arzu Uçar,         Dış Kapının Mandalı adlı hikâye kitabı ile 2015 Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü’ne değer görüldü.

Dış Kapının Mandalı

2015 Yaşar Nabi Nayır Ödülü’nü alan Dış Kapının Mandalı, Arzu Uçar’ın ilk öykü kitabı. Kendini nereye koyacağını bilemeyen ruhların kapı eşiklerinde, pencere kenarlarında gizlendiği, bazen de varlığını ispat için sokaklara döküldüğü öyküler bunlar. Ben olmasam ne değişirdi, sorusunun cevabını ararken kendi duygularına bile yabancı olduğunu fark eden karakterlerle tanışıyoruz. Ve onlarla beraber soruyoruz kendimize: Beni tamamlayacak olanı bulduğumda onu nasıl tanıyacağım?

“Kocaman evrende, bir gezegenin içindeki bir kıtada, o kıtanın içindeki bir ülkede, o ülkenin içindeki bir şehrin sokağında, üçüncü kattaki bir evin yatak odasında, örtüler altında büzülmüş ağlayan minicik bir kadın. Birbirini sarmalayan, iç içe geçmiş oluşumların içinde nokta gibi, küçücük bir varlık. Tepesindeki yıldızlar kadar güzelken artık kimsenin bakıp görmediği, silikleşmiş bir nokta. Yattığı yataktan bir daha kalkamasa yokluğunu kimsenin fark etmeyeceği, hiçbir yeri doldurmayan önemsiz bir iz.”(Tanıtım Bülteni)

Bir Küçük Delilik

 Delirse de sokağa bakmaya, sevdiklerini beklemeye, çamaşır asmaya ya da yemek yapmaya nasıl devam eder insan? Akıl, kafesini parçalayıp göğüne kavuşmak isteyen bir kuş gibi ötmeye başladığında dans etmek mi doğru çığlık atmak mı? Korkunun dişleri sahiden de sipsivri ve kanlı mı? Tutar mı tavşanın bedduası? Arzu Uçar, 2015 Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü’nü alan Dış Kapının Mandalı’ndan sonra ikinci öykü kitabı Bir Küçük Delilik ile tekrar merhaba diyor okuruna. Oyun oynamayı, şaşırtmayı ve okura soru sordurmayı seven bir yazarla karşı karşıyayız. “Ben bazen ölüyorum. Belki size de oluyordur. Öyle kıpırtısız, nefessiz kalmak gibi değil. Sırtından göğsüne bir ilmek atıyorum hayatın. Önce delmek, sonra sağlamlaştırmak için kendimi.” (Tanıtım Bülteni)   

Uçar, Türk öykücülüğünün “Sokağa açılan Penceresi’’  Sabahattin Ali, Sait Faik Abasıyanık, Orhan Kemal gibi yazarların çizgisinden devam ederek hikâyelerinde günlük hayattaki sıradan olayları çarpıcı bir dille anlatmaktır.

Yazar, her gün etrafımızda görebileceğimiz dikkat çekici özellikleri olmayan günlük yaşamımızda farkına bile varmadığımız sıradan insanların hayatlarını, mücadelelerini ve insanın karmaşık iç dünyasını, toplumsal dünyasını anlatmaktadır. Öykülerinde yer alan karakterlerin hem içsel dünyalarını hem de bulundukları toplumsal bağlam içinde öykülerinde işlemiştir. Öykülerindeki karakteri gündelik hayatın ilişkileri içinde ele alarak tedirgin, huzursuz ve aile içi sorunlarla kargaşa içindeki toplumun içine sıkışmış insanın yalnızlığından, geçmişe duydukları özlemlerinden, kaderin trajedisinden bahsederek karakterlerini kendi hayallerinde yarattıkları dünyaları içinde ele almaktadır.

Uçar Edebiyat dilin kaynaklarını kullanarak insan ve onun dünyasını ana tema olarak ele alarak özgün bir öykü anlayışı oluşturmuştur.  Öykülerinde okuyucu için farklı bir üslupla yaratılan yeni bir dünyanın kapılarını açmaktadır.

Adnan ALTUNDAĞ

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir