Şefin Tavsiyesi
Zafer Çarboğa – Ra’dan Düşenler
Dergimizin matbu nüshalarında “çok okunması gerekenler” köşesinde özellikle popüler kültürün malzemesi olmamış ama öykü diline, dünyasına güvendiğimiz yazarları konuk edip, tavsiye etmeye gayret ediyoruz. Tavsiye ettiklerimizin arasında; Dursun Akçam, İsahag Uygar Eskiciyan, Cabir Özyıldız, Doğukan İşler, Burçe Bahadır, Ahmet Karadağ, Murat Özyaşar, Demet Şahin, Eylem Ata Güleç, Özgür Çırak, Nihal Eren, Başak Baysallı gibi isimler yer aldı.
***
İnternet sitemizde yayımlanmak üzere bir seri de hazırlamak istedik. Serinin adı “Şefin Tavsiyesi”. Haftalık olarak yayımlanan serinin konukları arasında Burcu Ünlü, Ümit Aykut Aktaş, Arzu Uçar, Selman Dinler, Doğu Kaşka, Kadire Bozkurt, Metin Nart, Murat Çelik, İ. Usame Yördem, Volkan Zamanoğlu, Nazlı Ayça Özkarahan, Serkan Türk, Sema Bayar, Hakan Sarıpolat, Başar Yılmaz, Hakkı İnanç, Tuna Yukay, Deniz Ayral, Zafer Doruk, Öznur Unat, Ayşe Akaltun, Hatice Kocabay ve Dilek Altundağ, Erkan Karaaslan, Özcan Doğan, Mustafa Başpınar ve Naime Erkovan yer aldı. Serinin bu hafta konuğu ise; Zafer Çarboğa.
***
Zafer Çarboğa Kimdir?
Ağrı doğumlu. Öğretmen ve öykü yazarı. Tükeniş ve Ra’dan Düşenler kitaplarından sonra kolektif bir eser olan Ağrı Dağı Masallarını İbrahim Altun ile beraber yazdı. Daha önce üç dilli bir dergi olan The Free ve iki dilli bir dergi olan Pencere’yi çıkarıp editörlüğünü yaptı. Bursa’da yaşayan Zafer Çarboğa, Güfte Edebiyat Dergisinin öykü editörlüğünü yapmaktadır. Kısa bir süre sonra üçüncü öykü kitabı çıkacaktır.
***
Ra’dan Düşenler
Hep kendi yaralarımdan baktım dünyaya, bu yüzden kırık bir pencere gibi yer etti yüreğimde; kendi omzunu öpen kadınlar gördüm, kendi yaralarını saran insanlar, kendi başını okşayan çocuklar… Dünya bu yüzden kırık bir pencereden bakıyormuşum gibi göründü gözüme; her şey yarım bırakılmış, görüntüler birkaç kare eksikmiş gibi. Kupkuru toprağa yağmur yağdığında nefesimi kesen o toprak kokusunu alamıyorum artık. Her şey kendisi olmayı unutmuş; çünkü dünya giderek eksiliyor.
***
Sadık Hidayet’in Kör Baykuş romanının girişinde ‘Yaralar vardır hayatta, ruhu cüzzam gibi yavaş yavaş ve yalnızlıkta yiyen, kemiren yaralar. Kimseye anlatılamaz bu dertler, çünkü herkes bunlara nadir ve acayip şeyler gözüyle bakar. Biri çıkar da bunları söyler ya da yazarsa, insanlar, yürürlükteki inançlara ve kendi akıllarına göre hem saygılı hem de alaycı bir gülüşle dinlerler bunları. Çünkü henüz çaresi de devası da yok bu dertlerin” diye başlamaktadır.
Zafer Çarboğa Ra’dan Düşenler isimli öykü kitabındaki öykülerle kendine has üslubu ve şiirsel denilebilecek imgesel yoğunluklu bir öykü dili kullanmadaki ustalığıyla hayatın içinden sesleniyor okurlarına. Öykülerinde merkezine insanı yerleştiren ve güçlü gözlem gücüne sahip olan yazar zaman zaman öykülerinde yarattığı şiirsel ritimle bireyin ruhsal ve toplumsal dünyasını, ayrıca bireyin içsel dünyasında yaşadığı çatışma yabancılaşma, yalnızlık, bunalım, kadın-erkek ilişkileri, aşk, aile, yalnızlık, ölüm-yaşam gibi bireyinin yaşadığı sorunları günlük olaylardan seçerek anlatmaktadır. Ayrıca yazar öykülerinde hayatının psikolojik hallerinin tahlili yaparak yaşama tutunmaya çalışan insanların ve bireyin toplumla ilişkisini çarpık anlayışı, körleşmiş gelenekleri, mültecilerin, kadınların sorunlarını dile getirmektedir. Ayrıca bununla birlikte değişim ve dönüşüme uğrayan bireylerin psikolojisine ve toplumun sosyolojisine dikkatleri çekmiştir.
Zafer Çarboğa, Ra’dan Düşenler, Bengisu Yayınları 156 Sayfa,2021
Adnan ALTUNDAĞ