Connect with us

Şefin Tavsiyesi

Volkan Zamanoğlu – Şehzadeye Rüya

Dergimizin matbu nüshalarında “çok okunması gerekenler” köşesinde özellikle popüler kültürün malzemesi olmamış ama öykü diline, dünyasına güvendiğimiz yazarları konuk edip, tavsiye etmeye gayret ediyoruz. Tavsiye ettiklerimizin arasında; Dursun Akçam, İsahag Uygar Eskiciyan, Cabir Özyıldız, Doğukan İşler, Burçe Bahadır, Ahmet Karadağ, Murat Özyaşar, Demet Şahin, Eylem Ata Güleç, Özgür Çırak gibi isimler yer aldı.

İnternet sitemizde yayımlanmak üzere bir seri de hazırlamak istedik. Serinin adı “Şefin Tavsiyesi” Haftalık olarak yayımlanan serinin konukları arasında Burcu Ünlü, Ümit Aykut Aktaş, Arzu Uçar, Selman Dinler, Doğu Kaşka, Kadire Bozkurt, Metin Nart, Murat Çelik ve İ. Usame Yördem yer aldı. Serinin bu hafta konuğu ise;  Volkan Zamanoğlu

Volkan Zamanoğlu Kimdir

1992 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi’nde Matematik, yüksek lisans eğitimini İstanbul Aydın Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı alanlarında tamamladı. ETA Journal, Hece, Hece Öykü, Karabatak, Edebistan, Arka Kapak gibi çeşitli dergilerde makale, deneme ve öyküleri yayımlandı. Tez çalışmasında Nâbî’nin mi’râciyesini inceledi. Varlık Yayınları’nın 2020 yılında Yaşar Nabi Nayır adına düzenlediği yarışmada finale kalan Şehzadeye Rüya, yazarın ilk kitabıdır. 

Şehzadeye Rüya

“Rüyalarımızla doğarız. 
İçimizdeki sonsuz görüntüden, 
zamanı geldiğinde nasibimize çıkanı 
uyku ânında yaşarız.”

 Şehzadeye Rüya, büyükler için yazılmış bir masal.
Bir masal kadar sözlü edebiyat geleneğine sadık, bir masal olamayacak kadar öykü. 
Sadece öykü olamayacak kadar roman. 
Romandan ziyade, türlerine dokunurken kararsız kalmış çoklu bir anlatı.
 
Volkan Zamanoğlu’nun metinler arası seyahatlerinden ilmek ilmek örerek oluşturduğu post modern öykü kitabı Şehzadeye Rüya, okuru için ferahlığa gebe bir yara oluyor.
 2020 Yaşar Nabi Nayır öykü yarışması finalisti kitap, Volkan Zamanoğlu’nun ilk eseri. ( Tanıtım Bülteni)

Volkan Zamanoğlu Şehzadeye Rüya adlı öykü kitabıyla, klasik tarzın dışına çıkarak anlattığı masalsı anlatım ve betimlemeleriyle hem geçmişte hem modern çağda hem ikisinin iç içe geçmiş halinde; insanların dünyaya yansıma şekilleri, iç dünyalarındaki dönüşümlerini, insana dair, duygulara dair, zaaflara, kedere, kadere, hayata, Allah’a, inanca dair okurun kendince hissetmesi bakımından yolculuklara çıkarıyor okuru.

Şehzadeye Rüya’da kullanılan iç monolog tekniğiyle yazar edebî metinlerine zenginlik katarak geleneksel dil kullanımının dışına çıkmaktadır. Ayrıca yazar okurla baş başa kalan karakterlerin iç dünyalarında olup bitenleri, düşünceleri, duyguları okura aktarmaktan ziyade metin üzerinde düşünmeye, metni anlamlandırmaya ve metni okuyucuya bir film gibi seyrettirir.

Zamanoğlu, var olan kalıpları yıkarak, alışılmışların dışına çıkarak ve dayatılmış düşünce çizgisini kırarak geleneksel hikâyelerdeki sürükleyici olay örgüsünün yerini Postmodernizm anlayışını edebi çalışmalarında masalsı ve sanatsal bir yapıya büründürerek kelimelere oyunsu müdahaleleri ile geleneksel öykü anlayışından sıyrılarak modernist/postmodernist edebiyat anlayışı benimseyen yazar olarak kendi öykü tarzını oluşturmuştur.

Şehzadeye Rüya Volkan Zamanoğlu Sahi Kitap, 120 sayfa , 2022

Adnan ALTUNDAĞ

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir