Şefin Tavsiyesi
Serkan Türk – Uyurgezer Bir Gölge
Dergimizin matbu nüshalarında “çok okunması gerekenler” köşesinde özellikle popüler kültürün malzemesi olmamış ama öykü diline, dünyasına güvendiğimiz yazarları konuk edip, tavsiye etmeye gayret ediyoruz. Tavsiye ettiklerimizin arasında; Dursun Akçam, İsahag Uygar Eskiciyan, Cabir Özyıldız, Doğukan İşler, Burçe Bahadır, Ahmet Karadağ, Murat Özyaşar, Demet Şahin, Eylem Ata Güleç, Özgür Çırak gibi isimler yer aldı.
İnternet sitemizde yayımlanmak üzere bir seri de hazırlamak istedik. Serinin adı “Şefin Tavsiyesi” Haftalık olarak yayımlanan serinin konukları arasında Burcu Ünlü, Ümit Aykut Aktaş, Arzu Uçar, Selman Dinler, Doğu Kaşka, Kadire Bozkurt, Metin Nart, Murat Çelik, İ. Usame Yördem, Volkan Zamanoğlu ve Nazlı Ayça Özkarahan yer aldı. Serinin bu hafta konuğu ise; Serkan Türk.
Serkan Türk Kimdir?
Öykü ve deneme yazarı. 1977, Trabzon doğumlu. Yükseköğrenimini işletme dalında tamamladı. 1993 yılından itibaren çeşitli radyo kanallarında yöneticilik ve yayıncılık yaptı. Şiir ve öyküleri Almanca, Azerice, Bulgarca, Felemenkçe ve İngilizceye çevrilip yayımlandı. Değişik edebiyat dergilerinde deneme ve öyküleri yayımlandı. Arkadaşları Arzu Alkan ve Ercan Yılmaz ile birlikte Trabzon’da Ada dergisini çıkaranlar arasında yer aldı.
Berlin merkezli Freitext adlı dergi ile iki yıl boyunca ortak çalışmalar yaptı. Uzak Yaz , Rüzgârlı Camlar, Tanrı’nın Yalnız Kırları, Bak Önümüzde Yeni Bir Mevsim ve Uyurgezer Bir Gölge, Serkan Türk”ün okura ulaşan öykü kitapları oldu. Yazarın, Her şeyin Güzel Olma Nedenleri, İçimiz Çölse Biri Geçmiştir ve Uzun Ruhlu Bir Cüce adlı üç de şiir kitabı bulunmaktadır. Ausgang adlı bir romanı da bulunan yazarın doğduğu ve yaşadığı şehri anlattığı Güneşli Bayır’ın yanı sıra, Türk sinemasının 100. yılına denk gelen Yüzyıllık Perde adını verdiği 53 yazarın kişisel hikâyeleriyle bir filmi anlattığı proje kitabını hazırlamıştır. Radyo programcılığı, iletişim ve yaratıcı yazarlık dersleri veriyor. sadece Şiir dergisinin editörlüğünü yapıyor. Edebiyatburada adlı internet sitesini yönetiyor ve YouTube üzerinden edebiyat odaklı programlar hazırlayıp sunuyor.
Uyurgezer Bir Gölge
Uyurgezer Bir Gölge, Serkan Türk’ün beşinci öykü kitabı. Yazar bu kitabında okurunu ve kendisini derin bir hesaplaşmanın eşiğine getirip geniş zamanlı öyküler yazıyor. Bunu yaparken, meraklı okuru da Uzak Yaz’dan Uyurgezer Bir Gölge’ye uzanan görünmez bir ağın içine sürüklüyor. Öykünün genç ustasından hüzünlü bir karnaval.
“İnsan kırk yaşında dünyanın sonuna yaklaşmış gibi hissetmiyorsa da büyük yenilgiyi her an yaşayabileceği duygusunu bir yumru gibi göğsünün bir kıyıcığında saklı tutar. Bunca zaman neler yaşamış olursak olalım mutluluk geçici bir alev almaydı içimizde. Bana da öyle olmuştu. Kısacık alevlendiğim birkaç andan başka bir şey değildi hayatım.”
Serkan Türk, öykü dili, güzel, akıcı ve sade üslubu ile ve dilin kıvraklığıyla kelimeleri kullanmadaki ustalığıyla şiirsel denilebilecek anlatım tarzıyla öykülerinde karakterlerini hem bireysel hem de toplumsal yönden ele almaktadır. Öykülerinde merkezine insanı yerleştiren ve güçlü gözlem gücüne sahip olan yazar zaman zaman öykülerinde yarattığı şiirsel ritimle bireyin ruhsal ve toplumsal dünyasını ayrıca bireyin içsel dünyasında yaşadığı çatışma yabancılaşma, yalnızlık, bunalım, huzursuzluk ve anlamsızlık gibi bireyinin yaşadığı sorunları günlük olaylardan seçerek anlatmaktadır. Toplumda sıradan olan bireylerin yalnız ,mutsuz ve hüzünlü dünyasıyla baş başa bırakıyor okurunu.
Türk, klasik hikâye anlayışını benimserken bir yandan da modern biçim ve yöntemlerden faydalanarak öykülerinde anlaşılır sade bir dili yoğun bir şekilde kullanmasıyla ile kendine özgü bir hikâye anlayışı oluşturarak kendisini ve dönemindeki öykücüleri aştığı görülmektedir.
Serkan Türk, Uyurgezer Bir Gölge, Yitik Ülke Yayınları, 107 Sayfa- 2023
Adnan ALTUNDAĞ