Connect with us

Şefin Tavsiyesi

Ümit Aykut Aktaş – Kaplumbağa Ayaklanması

Dergimizin matbu nüshalarında “çok okunması gerekenler” köşesinde özellikle popüler kültürün malzemesi olmamış ama öykü diline, dünyasına güvendiğimiz yazarları konuk edip, tavsiye etmeye gayret ediyoruz. Tavsiye ettiklerimizin arasında; Dursun Akçam, İsahag Uygar Eskiciyan,Cabir Özyıldız, Doğukan İşler, Murat Özyaşar, Demet Şahin,Selman Dinler,Eylem Ata Güleç, Özgür Çırak gibi isimler yer aldı.

İnternet sitemizde yayımlanmak üzere bir seri de hazırlamak istedik. Serinin adı “şefin tavsiyesi” haftalık olarak yenilecektir. Serinin bu hafta konuğu ise; Ümit Aykut Aktaş.

Ümit Aykut Aktaş Kimdir

Mersin’de doğdu. 1983’ten beri İzmir’de yaşıyor. Yazdığı öykülerle ilgili çeşitli yarışmalarda ödüller aldı. Öyküleri; Kitap-lık, Varlık, Notos, Trendeki Yabancı, altZine, Öykü Gazetesi gibi edebiyat dergilerinde yayımlandı. Birgün, Cumhuriyet Kitap Eki, Radikal Kitap Eki, Roman Kahramanlan, altZine, Oggito, Gazete Duvar, Litera Edebiyat, K 24’te kitap tanıtım yazıları ve söyleşileri yer aldı.

‘’Kaplumbağa Ayaklanması’’

Uykunun yaşamımızdan usul usul çıkarılması öyle hızlı bir şekilde değil, yavaş yavaş, sinsice tezgâhlanmış bir plandı. Uyku ve aylaklık yok edilmesi gereken hastalıklar olarak kabul edilir oldular. Gerinme, yatak, esneme, rüya ve daha birçok sözcük, uyku çağrışımı yaptığı gerekçesiyle resmi sözlükten zamanla çıkarıldı. Hatta üzerlerinde hastalıklarla ilgili deneyler yapılma bahanesiyle kış uykusuna yatan hayvanların neredeyse tamamı katledildi…

Kaplumbağa Ayaklanması, başkalarının zihninde dolaşan, rüyalarında gezinen, görmezlikten gelmeyi bir anı silme yöntemi olarak kullanan, kendine yer bulamamış karakterlerin çarpıcı öykülerinden oluşuyor.

Ümit Aykut Aktaş, karakterlerini kâh kitapların içinde kâh filmlerin ve müziklerin arasında kaybolan sesler olarak konumlandırıyor. Ancak bu metinlerarası sesler, zorlu dünyada var olmaya çalışıyor. 

Sözcüklerin bu savaştan daha dirençli çıktığını görmek isteyen okurlar için, Kaplumbağa Ayaklanması dikkate alınması gereken bir eser. ( Tanıtım Bülteni)

Ümit Aykut Aktaş, ilk öykü kitabı Kaplumbağa Ayaklanması Metinlerarası Kitap ile okuyucusu ile buluşmuştur.

Aktaş öykülerinde okuyucusunu tıpkı bir kaplumbağanın sırtında zamanda yolculuğa çıkartarak geçmiş ve gelecek arasında bağ kurarak zamanda bir yolculuğa çıkartmaktadır. Ayrıca Kaplumbağa Ayaklanması’daki öyküler okuyucuya zengin bir çerçeve ekseninde edebiyat, müzik ve sinema dünyasında iz bırakmış şairler, yazarlar, besteciler galerisini sunmaktadır.

 Güçlü bir gözlem gücüne sahip olan Aktaş, yaşadığı toplumu iyi analiz ederek gündelik hayatın içindeki sevinçleri, acıları, ölümleri ve hayatın tüm tonlarını öykülerinde hem gerçekçi bazen de ütopik bir anlatım tekniği kullanarak klasik öykücülük çizgisinin dışına çıkmaktadır. Öykülerde anlatılmak istenen distopya,  aynı zamanda Yevgeni Zamyatin’in 1920 yılında yazmış olduğu Biz, Aldous Huxley tarafından yazılan Cesur Yeni Dünya , George Orwell’ın 1984 distopyası romanlarında olduğu gibi, “insanın ruh ve zihinsel sağlığının korunmasının mümkün olmadığı bir dünya” olarak da okuyucuyu karşılamaktadır.

Kaplumbağa Ayaklanması geçmişte yaşanan olayları ile bugüne bakmaya çalışarak günümüzde dikkat çeken eserler arasında yer almaktadır.

Adnan ALTUNDAĞ

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir