İsmin Hikayesi
İsmin Hikayesi “Notabene Yayınları”
Nota Bene kavramıyla ilk karşılaşmam ne zaman bilmiyorum. Bazı kitaplarda, özellikle çevirilerde “nb.” kısaltmasını gördüğüme eminim ama hiç manasını merak etmedim.
Ta ki ismi venokta olan arkadaşın dikkati sayesinde Dostoyevski’nin Karamazov Kardeşler kitabında çevirmenin Nota Bene’sini görene dek, onun dikkati beni başka Nota Bene’ye götürdü. Birkaç kitaplarını severek okuduğum ve okurken de Nota Bene ne demek acaba deyip merak ettiğim yayınevi olan Notabene’ye götürdü. Bu sebeple de benim gibi merak edenler için “İsmin Hikayesi” dizisine konuk etmek istedim.
Yayınevinin Hikayesi, Logosu “Dıdısının Dıdısı” Notabene Yayınları :
Notabene aslına İtalyanca “kısa not” olsa da bazen “önemli not” ya da buraya dikkat manasına da gelmektedir. Yayınevinin de kendi sitesinde “buraya dikkat” tanımını kullandığını görüyoruz. Logosunda sarı bir fontta “Nota Bene” yazılmış. Yayınevi özellikle öykü keşifleri ve KaosGL Dergisi gibi önemli işlerle anılıyor. Türkiye devrim tarihine dair önemli kitapları yayımlamışlardır. Fakat; yayınevinin özellikle öykü keşifleri dikkat çekiyor. Polat Özlüoğlu’nun keşfedilmesine sebep olan “Günlerden Kırmızı” burdan çıkma bir de Özgür Çırak’ın “Sıcacık Bir Ev” Eylem Ata Güleç’in “Boşlukta Büyüyen” ve Haldun Taner öykü ödülü alan Burçe Bahadır’ın “Deliliğe Zarif Bir Giriş” kitapları dikkat çekiyor. Aslında keşfedilmelerine sebep olan editör kimse (sanırm Sibel Öz’dü ve yakın zamanda ayrıldı) tebrik etmek lazım.
Gelelim yayınevinin hakkımızda denilen robota söylettirdiklerine;
“Düşünsel mekan olarak tanımladığımız NotaBene Yayınları 2010 yılında kuruldu. NotaBene’yi fevkalade önemli kılan şey, dünyadaki değişimi kavrama ve düşünsel olarak köklü bir yenilenme ihtiyacına yanıt arayışıdır. Ayrıca bu toprakların yazarlarına öncelik tanımak, yeni çalışmaları özendirmek, kolektif çalışmaları arttırmak da amaçları arasındadır. Bu arayış sadece kuramsal alanla sınırlı kalmayıp, güncel politikadan, edebiyata, sanata, çocuk kitaplarına dek yaşamın her alanını kapsama çabasındadır.
Yayınevimizin adı da tam olarak yukarıdaki düşüncelerle oluşturulmuştur. NotaBene’nin “Buraya Dikkat!” anlamına gelmesi, yaşanabilir daha farklı bir dünyanın üzerine inşa edileceği temellere işaret etme amacını göstermektedir. Dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğünüz ve işaret ettiğiniz her yere NotaBene’nin de kalemi ve kamerası dönecektir. ”
Demektedir. Yayınevinin öykü türündeki başarılı keşifleri sebebiyle kendilerine en azından şahsım adına teşekkür ediyorum ve yazıyı sonlandırıyorum.
İbrahim Tekpınar