Şefin Tavsiyesi
İ. Usame Yördem – Her Şey Başta Çok İyi Gidiyordu
Dergimizin matbu nüshalarında “çok okunması gerekenler” köşesinde özellikle popüler kültürün malzemesi olmamış ama öykü diline, dünyasına güvendiğimiz yazarları konuk edip, tavsiye etmeye gayret ediyoruz. Tavsiye ettiklerimizin arasında; Dursun Akçam, İsahag Uygar Eskiciyan, Cabir Özyıldız, Doğukan İşler, Burçe Bahadır, Ahmet Karadağ, Murat Özyaşar, Demet Şahin, Eylem Ata Güleç, Özgür Çırak gibi isimler yer aldı.
İnternet sitemizde yayımlanmak üzere bir seri de hazırlamak istedik. Serinin adı “Şefin Tavsiyesi” Haftalık olarak yayımlanan serinin konukları arasında Burcu Ünlü, Ümit Aykut Aktaş, Arzu Uçar, Selman Dinler, Doğu Kaşka, Kadire Bozkurt, Metin Nart ve Murat Çelik yer aldı. Serinin bu hafta konuğu ise; İ. Usame Yördem
İ. Usame Yördem Kimdir
1996 yılında doğdu. Hece Öykü, Edebiyat Ortamı, Lacivert Öykü ve Şiir, Opus Sanat, Kayıp Kayıt, Litera Edebiyat, Olağan Hikâye, Edebiyat Haber, İshak Edebiyat, Prolog, Altı Yedi, Aşkar, Şiar, Trendeki Yabancı, Cumhuriyet Gazetesi, Edebiyat Gazetesi, Bibliyomag, Çıvgın Sanat, Oggito gibi dergi, fanzin, gazete ve edebiyat platformlarında öyküleri, Dil ve Edebiyat, Grunge Poetry, Yük, Daima Edebiyat, Edebiyat Nöbeti, KE, Sin Edebiyat, Kayıp Kayıt, 46’lık, Natama, Yazı-yorum, Ot, Eliz Edebiyat, Varlık, İlkyaz Edebiyat, Kirpi Edebiyat, Gece, Bir Megolamanyak, Porsuk, Babylon, Akatalpa, Caz Kedisi, Hisdüşüm, Seyyar Edebiyat, Sanrı gibi dergi, fanzin ve edebiyat platformlarında şiirleri, Aylak Karga ve İndigo gibi edebiyat platformlarında denemeleri yayımlandı. “Rağmen Yaşamak” isimli şiiri İlkyaz Genç Kalemler Platformu’nun Katalan PEN ile iş birliği sağladığı 2019 Haziran sayısında İngilizce ve Katalancaya çevrilerek Katalonya’da Katalan PEN’in web sitesinde tanıtıldı.
Öykü dalında; Luna Yayınları Öykü Yarışması (2021), Aksiyon Edebiyat ve Fikir Öykü Yarışması (2021), Oğuz Atay Öykü Ödülü (2021), Şerzan Kurt Öykü Yarışması (2021), ÇYDD Göktürk Şubesi Öykü Yarışması (2022), Kafa Dergisi Ayın Genç Öykücüsü Ödülü (Temmuz 2022), Edebiyat Kolektifi Öykü Yarışması (2023), Abdullah Duran Öykü Yarışması (2023) gibi yarışmalarda birincilik, Erbulak Öykü Yarışması (2021), Kaygusuz Abdal Öykü ve Şiir Yarışması (2022), Truva Edebiyat Dergisi Öykü Yarışması (2022), Güzel Ordu Kültür ve Sanat Derneği Öykü Yarışması (2023), Çukurova Öykü Ödülü (2023) gibi yarışmalarda ikincilik, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öykü Yarışması (2022), Gelecek Araştırmaları Enstitüsü (2020) gibi yarışmalarda üçüncülük, Eskişehir Sanat Derneği Öykü Yarışması (2016), Kral Midas Öykü Yarışması (2021), Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması (2022), Ümraniye Hikaye Yarışması (2022) gibi yarışmalarda başarı ve mansiyon ödülleri kazandı. Deneme dalında Kahramanmaraş Belediyesi’nin 2022 yılında düzenlediği yarışmada üçüncülük, Karaman Üniversitesi’nin 2022 yılında düzenlediği yarışmada ikincilik ödülü kazandı.
Kitapları: Yalnızlık Senfonisi (deneme), Otogarafobi (şiir), Göğün, Yerin ve Bülent Abi’nin Yüzü (şiir), Bir İşçinin Probleme Dönüştüğü Matematik (şiir).
Her Şey Başta Çok İyi Gidiyordu
Luna Öykü Yarışması (2021), Aksiyon Edebiyat ve Fikir Öykü Yarışması (2021), Oğuz Atay Öykü Ödülü (2021), Şerzan Kurt Öykü Yarışması (2021), ÇYDD Göktürk Şubesi Öykü Yarışması (2022), Kafa Dergisi Ayın Genç Öykücüsü Ödülü (Temmuz 2022), Edebiyat Kolektifi Öykü Yarışması (2023), Abdullah Duran Öykü Yarışması (2023), gibi yarışmalarda birincilik alan İ. Usame Yördem; Günce Yayınları ile Menteşe Belediyesinin düzenledikleri “2023 Mustafa Özbey Edebiyat Ödülü”nü alan öykü kitabıyla okur karşısına çıkıyor.
İdris Usame Yördem, acının içinden sesleniyor okuruna. Ama bağıra çağıra değil sessizce, içten içe ve kendine doğru kanayarak anlatıyor öyküsünü. Kanatıyor da. Cümlelerin muhatabına ulaştığı satır aralarında inceden bir çığlık kopuyor ama duyana, ama okuyana, ama o acıya gönüllü olana… Sadece iki kişinin var olduğu, sadece okurun ve yazarın buluştuğu bu oda, bu sayfa, bu dünya belki de yeni bir hayatın penceresidir. Açmak ve o pencereden bambaşka bir hayata bakmak okurun elindedir. Elinizde tuttuğunuz bu kitap, incelikle ve derinlikle örülmüş bir duvara çarpmaya davet ediyor sizi. Oysa duvar da kapı da pencere de kendisi… Kendisiyle yalnız kalıp acı çekmeyi bilenler ve bunu tercih edenler için… Senem Gezeroğlu( Tanıtım Bülteni)
Yördem, kendine has üslubu ile şiirsel denilebilecek bir öykü dili kullanmadaki ustalığıyla, mekân ve insan tasvirinden anın derinliğine, duygunun karmaşıklığına ve imgesel yoğunluğuyla öyküsünde bireysel ve toplumsal deneyimleriyle karakterlerin hem içsel dünyaları hem de bulundukları toplumsal ve sosyal bağlam içinde ele alındığı görülmektedir. Yaşamı ve insana derinlemesine anlamaya çalışmaktadır.
Bireyi bağlam içinde ele alan yazar bireyin ruhsal ve toplumsal dünyasını ve bireyin yaşadığı içsel çatışma, huzursuzluk, anlamsızlık duygularını psikoloji penceresi bakış açısından bakarak okuyucuyla bir anlam dünyası kurmaktadır. Ayrıca modern dönem bireyinin sorunlarını felsefi ve psikolojik açıdan ele alan yazar öykülerin birçoğu kesin sınırlarla kuşatılmış dar dünyaların ve bu dünya içinde psikolojik yabancılaşma, yalnızlık, aile kurumu, tutunamama ve karmaşa ile yaşamına anlam vermeye çalışan insanların öykülerini anlatmaktadır.
İ. Usame Yördem , Her Şey Başta Çok İyi Gidiyordu
Günce Yayınları, 88 Sayfa,2024
Adnan ALTUNDAĞ