Connect with us

Şefin Tavsiyesi

Hakkı İnanç – Ateş Etme Silahsızım

Dergimizin matbu nüshalarında “çok okunması gerekenler” köşesinde özellikle popüler kültürün malzemesi olmamış ama öykü diline, dünyasına güvendiğimiz yazarları konuk edip, tavsiye etmeye gayret ediyoruz. Tavsiye ettiklerimizin arasında; Dursun Akçam, İsahag Uygar Eskiciyan, Cabir Özyıldız, Doğukan İşler, Burçe Bahadır, Ahmet Karadağ, Murat Özyaşar, Demet Şahin, Eylem Ata Güleç, Özgür Çırak gibi isimler yer aldı.

İnternet sitemizde yayımlanmak üzere bir seri de hazırlamak istedik. Serinin adı “Şefin Tavsiyesi” Haftalık olarak yayımlanan serinin konukları arasında Burcu Ünlü, Ümit Aykut Aktaş, Arzu Uçar, Selman Dinler, Doğu Kaşka, Kadire Bozkurt, Metin Nart, Murat Çelik, İ. Usame Yördem, Volkan Zamanoğlu, Nazlı Ayça Özkarahan, Serkan Türk, Sema Bayar, Hakan Sarıpolat ve Başar Yılmaz yer aldı. Serinin bu hafta konuğu ise;  Hakkı İnanç

***

Hakkı İnanç Kimdir?                                  

Hakkı İnanç, 1984’te Ankara’da doğdu. Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdi. Öyküleri Varlık, Kitap-lık, Sözcükler, Dünyanın Öyküsü, Sarnıç Öykü ve Çağdaş Yaşam gibi dergilerde yayımlandı, ödüller aldı. Mübadele Öyküleri, Karla Karışık, Kadınlar Arasında, Merhaba Asker seçkilerinde birer öyküsüyle yer alan genç yazarın 2013 Selçuk Baran Öykü Ödülü’ne layık görülen ilk kitabı Bozuk, Kırmızı Kedi Yayınevi’nce yayımlandı.

***

Ateş Etme Silahsızım

“Okul bahçesindeki çocukları izliyorum pencereden, Başlarında sopa kılıklı bir adam… Yere yufka gibi bir minder sermiş, takla attırıyor yavrucuklara. Kimi bir çırpıda kıvrılıp doğruluveriyor, kimi ayakları havada kalakalıyor, düşüp ağlıyor belki, kimiyse denemekten bile korkup duvar dibine sinmiş. Yaşamak da takla atmaya benziyor biraz. Ben ikisini de beceremediğimden öyle sanıyorum ya da. Sık sık ölümü düşünüyorum bu ara. Polisiye filmler seyrediyorum. Yok yere üzülüp yastıkları dişliyorum, bazen de yumruk gibi sevinip sonra yine kederleniyorum. Ne saçma. Ömür öyle ya da böyle tükeniyor. Ne ‘Eller havaya; bu bir soygundur!” ne de ‘Ateş etme; silahsızım!’ diyebiliyorum zamana.”

Selçuk Baran Öykü Ödülü’nü Bozuk adlı ilk dosyasıyla kazanan Hakkı İnanç’tan yeni öyküler. Derin bir gözlem gücüyle, hayatın değişik renklerini yakalayan, hayatın içinden, kenarından, toplumun farklı tabaklarından, büyümeyen çocuklardan, çocuklaşamayan büyüklerden, kasabalardan, kentlerden insan öyküleri. Düşündüren, acıtan, güldüren insan manzaraları.

***

İnanç Ateş Etme Silahsızım öykülerinde merkezine olaydan, konudan ziyade insanı ön plana çıkaran, onun psikolojisini yansıtan gerçekle kurmacanın birbirine karıştığı öykülerinde toplumcu gerçekçi yaklaşımının yanında gerçeküstü( üstkurmaca) anlatım tekniğinide kullanmaktadır. Çok iyi bir gözlem gücüne sahip olan yazar sade ve akıcı dilliyle bireylerin ruhsal ve toplumsal dünyasını ve içsel dünyasında yaşadığı çatışma yalnızlık, bunalım, huzursuzluk ve anlamsızlık gibi sorunları gerçeküstücülüğün çağrışım gücü, mizah ile birleştirerek insanın iç dünyasında yeni kapılar açar. Öykülerde hissedilen bu hüzünlü atmosfer yanında mizahi bir atmosferde göze çarpmaktadır.

Öykülerine konu ettiği temalarla ve kendine has bir tavırla gerçeküstü anlatımın imkânlarından yararlanıp, küçük insanların dünyasına ışık tutarak farklı bir mizaca ve kaleme sahip olduğunu kanıtlıyor. Böylece İnanç güncel olanı farklı bir biçimde anlatarak klasik hikâye tarzının dışına çıkarak öykücülüğünde modernist bir çizgiye taşımasıyla hikâyeciliğimizde önemli bir yer edinmiştir.

Hakkı İnanç, Ateş Etme Silahsızım- Kırmızı Kedi Yayınevi 96 Sayfa-2014

Adnan ALTUNDAĞ

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir