Connect with us

Şefin Tavsiyesi

Hakan Sarıpolat – Şehri Terk Eden

Dergimizin matbu nüshalarında “çok okunması gerekenler” köşesinde özellikle popüler kültürün malzemesi olmamış ama öykü diline, dünyasına güvendiğimiz yazarları konuk edip, tavsiye etmeye gayret ediyoruz. Tavsiye ettiklerimizin arasında; Dursun Akçam, İsahag Uygar Eskiciyan, Cabir Özyıldız, Doğukan İşler, Burçe Bahadır, Ahmet Karadağ, Murat Özyaşar, Demet Şahin, Eylem Ata Güleç, Özgür Çırak gibi isimler yer aldı.

İnternet sitemizde yayımlanmak üzere bir seri de hazırlamak istedik. Serinin adı “Şefin Tavsiyesi” Haftalık olarak yayımlanan serinin konukları arasında Burcu Ünlü, Ümit Aykut Aktaş, Arzu Uçar, Selman Dinler, Doğu Kaşka, Kadire Bozkurt, Metin Nart, Murat Çelik, İ. Usame Yördem, Volkan Zamanoğlu, Nazlı Ayça Özkarahan, Serkan Türk ve Sema Bayar yer aldı. Serinin bu hafta konuğu ise;  Hakan Sarıpolat.

***

Hakan Sarıpolat Kimdir?

Kayseri doğumlu. Kaş’ta büyüdü. Anadolu Üniver­sitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Öyküleri Varlık, Notos, Patika, Lacivert Öykü ve Şiir Dergisi, HeceÖykü, Öykü Gazetesi, Altı Yedi, KE, Virüs ve Trendeki Yabancı gibi dergilerde yayımlandı. 2019’da “Satılık Melek Tüyü” isimli öyküsüyle Giovanni Scognamillo adına verilen GİO Öykü Başarı Ödülü’ne layık görüldü. İlk öykü kitabı Cıs, 2021’de İthaki Yayınları tarafından yayımlandı. Bu kitabıyla 68. Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı ve 12.Türkan Saylan Sanat Ödülü’nde finale kalmıştır.

Şehri Terk Eden

Sisin azalmasıyla kırmızıya bulanmış bir manzarayla karşı karşıya kalıyorum. Ayakkabı tekleri, yırtık kıyafetler, pankartlar, kırılmış kaldırım taşları… Bir kadın saçlarından sürüklenerek yumruğun içine karışıyor. Onu kurtarmaya çalışan iki kişi daha. Yumruk önüne geleni içine çekiyor, öğütüyor ve tükürüyor. Geriye sadece parçalanmış kıyafetler ve bedenler kalıyor.

İlk kitabı Cıs’ta yer alan öykülerindeki orijinal anlatımıyla dikkat çeken Hakan Sarıpolat, yedi öyküye yer verdiği ikinci kitabı Şehri Terk Eden’de, ilk kitabındaki dili geliştiriyor, hikâye anlatmada ne kadar mahir olduğunu bir kez daha gösteriyor. Belli belirsiz ülkelerde belli belirsiz insanların –ve heykellerin– kimi zaman heyecanlı kimi zaman kederli öykülerini, çarpıcı bir soğukkanlılıkla anlatıyor. Bir gün alıp başını gitmek birçoğumuz için baştan çıkarıcı bir fikir olabilir ama gidecek bir yerimiz, birlikte yol alacak bir yoldaşımız yoksa ne yapacağız?

Hakan Sarıpolat’tan gitmeye, gidememeye, adalete ve eksik parçalarımıza dair öyküler.

***

Sarıpolat, yedi farklı öyküden oluşan Şehri Terk Eden kitabında kaleme aldığı öykülerinde genel olarak ön planda insan hakları, kadın cinayetleri, adalet arayışı ve bireyin kendisine ve topluma yabancılaşmasını çok yönlü bir şekilde ele almaktadır. Ayrıca arka planda gitmek, terk etmek konusu vurgulanarak toplumdan uzaklaşan, fakat aradığını bulamayan insanın hikâyesini toplumcu gerçekçilikten eleştirel gerçekliğe doğru insanının mutlak hakikate ulaştırma isteğinde olduğu görülmektedir.

Yazın kaynağını hayatı alan yazar, toplumla yaşadığı kadar topluma uzaklaşan insanı ele alırken gözlemci bir gerçekçilikle tasvir etmektedir. Yaşadığı coğrafyayı ve insanı, ekonomik ve toplumsal yapısı içinde ele alarak toplumdaki düzensizlikleri, çatışmaları, kadınların sosyal bağlamdaki yeri ve şehir, köy gibi küçük yerleşim yerlerini anlatırken psikolojik analizler kullanarak toplumun çeşitli katmanlarını ve bireylerin karmaşık iç dünyalarını okuyucunun farklı pencereden bakmasını sağlamaktadır.

Bir birinden farklı hikâyelerinde masalsı anlatım, sade, yalın ve anlaşılır bir dil kullanan Sarıpolat, gerçekçi bakış açısıyla öykülerinde hayatın tüm renklerini yansıtırken öyküye yeni bir soluk getirmiştir.

Hakan Sarıpolat, Şehri Terk Eden- Can Yayınları 104 Sayfa- 2024

Adnan ALTUNDAĞ

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir