Connect with us

Şefin Tavsiyesi

Eve Dönmeyen Hayvan – Murat Çelik

Dergimizin matbu nüshalarında “çok okunması gerekenler” köşesinde özellikle popüler kültürün malzemesi olmamış ama öykü diline, dünyasına güvendiğimiz yazarları konuk edip, tavsiye etmeye gayret ediyoruz. Tavsiye ettiklerimizin arasında; Dursun Akçam, İsahag Uygar Eskiciyan, Cabir Özyıldız, Doğukan İşler, Burçe Bahadır, Ahmet Karadağ, Murat Özyaşar, Demet Şahin, Eylem Ata Güleç, Özgür Çırak gibi isimler yer aldı.


İnternet sitemizde yayımlanmak üzere bir seri de hazırlamak istedik. Serinin adı “Şefin Tavsiyesi” Haftalık olarak yayımlanan serinin konukları arasında Burcu Ünlü, Ümit Aykut Aktaş, Arzu Uçar, Selman Dinler, Doğu Kaşka, Kadire Bozkurt ve Metin Nart yer aldı. Serinin bu hafta konuğu ise;  Murat Çelik.

Murat Çelik Kimdir?

1989 yılında Düzce’de doğdu. Arsal Anadolu Lisesi’nden ve Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Habis, Sompla Ka, Evde Yoktum ve Öykülem gibi yayınları hazırladı. Cumhuriyet gazetesinde düzeltmenlik, Everest Yayınları’nda editörlük ve yayın koordinatörlüğü yaptı. Şu anda Introtema Telif ve Tercüme Ajansında telif hakları yurt içi satış sorumlusu olarak çalışmaktadır. Kitapları: İhtimal Cüce (2013), Taşra Bitki Örtüsü ve Parseller (2015), Planlı Yapılmadık (2017), Epey (2018), Eve Dönmeyen Hayvan (2019; Yunus Nadi Öykü Ödülü), Bir Şey Bitsin Bir Şey Başlamasa da Olur (2021), Kışın Herkes Dürüsttür (2022)

Eve Dönmeyen Hayvan

Eve Dönmeyen Hayvan, tüm felaketleriyle yüzleşen, yürüyüşünü, uyumayı ve uyanmayı bizatihi kurgulayan, muzip, keskin, içekapanık, yumru yumru büyüyen öyküler toplamı… Murat Çelik, doğada adımlamanın, şehre inmenin ve eve dönmenin iniltilerini anlatıyor bize, sakince yapıyor bunu ama arka fonda gürültülü bir hüznün tedirginliği var.
Öyküler parçalı: Başkalarının hikâyelerinde var olmak istemiyorlar, öyküler sesin peşinde; her şeyi kayda geçiriyorlar, öyküler görüntü görüntü arşivliyor her şeyi, kurgulanan karşılaşmaları seviyorlar. Yazar bize hakikati anlatmıyor, düpedüz bizi kendi yazgısına ortak ediyor…  
Yaprak kıpırtısının dahi duyulduğu bir sessizliğe kurulmuş Eve Dönmeyen Hayvan’daki öyküler sözcüklerin şaşaası, rüzgârın vurdumduymazlığı ve her an her şey olabilirin evhamları uyutmayacak bizi!

“Bu yalnızlığı öldüremedin. Dağlar orman kalıntı. Sesleri dinledin. Kuşlarına baktın gökyüzü, tırtılına dokundun ayakları var. Yol görünce çaresi gitmektir. Dedin. İndin suya. Seyreden akıl, onu büyüten gözleri de var. Bu yalnızlığı öldüremedin. Gülüp dişlerini gösteren hayvan. Olmamıştır. Ölü kimse bulunmaz beyaz gömlekle. Hevesinden kırılan çiçek rüyada görülmez. Ufuk incinme zamanıdır gri bulut gününe, gelme gelme demedi mi sana incinen ve aksayan hayvan.”( Tanıtım Bülteni)

Murat Çelik; kendine has kullandığı dil ve üslup sayesinde bir olay veya durumdan etkilenen insanların yaşantısını anlatmaktadır. Merkezine insanı yerleştiren ve çok iyi bir gözlem gücüne sahip olan yazar öykülerinde dünyasına ışık tuttuğu küçük insanı sahiplenerek en ücra köşede, şehrin içinde ve kendi içlerinde yaşan insanların yaşamını kendi görüp değerlendirmesiyle, yorumuyla okura sunmuştur.

Çelik; öykülerinde mütevazı bir oranda anlatımı güçlendirmek, tekdüzelikten sıyrılmak ve sıkıcılıktan kurtarmak için kullandığı devrik cümlelerle kendine has hikâye dilini oluşturmuştur. Öykülerine konu ve dil açısından bakıldığında oldukça özgün bir yapıya sahip olduğu ve çok yönlü oluşuyla verdiği eserlerle edebiyatımızın önemli öykücüleri arasında yer almaktadır

Murat Çelik- Eve Dönmeyen Hayvan,  Everest Yayınları 126 Sayfa

Adnan ALTUNDAĞ

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir