Şefin Tavsiyesi
Erkan Karaaslan -Kaplumbağalar Ölmesin
Dergimizin matbu nüshalarında “çok okunması gerekenler” köşesinde özellikle popüler kültürün malzemesi olmamış ama öykü diline, dünyasına güvendiğimiz yazarları konuk edip, tavsiye etmeye gayret ediyoruz. Tavsiye ettiklerimizin arasında; Dursun Akçam, İsahag Uygar Eskiciyan, Cabir Özyıldız, Doğukan İşler, Burçe Bahadır, Ahmet Karadağ, Murat Özyaşar, Demet Şahin, Eylem Ata Güleç, Özgür Çırak, Nihal Eren, Başak Baysallı gibi isimler yer aldı.
***
İnternet sitemizde yayımlanmak üzere bir seri de hazırlamak istedik. Serinin adı “Şefin Tavsiyesi”. Haftalık olarak yayımlanan serinin konukları arasında Burcu Ünlü, Ümit Aykut Aktaş, Arzu Uçar, Selman Dinler, Doğu Kaşka, Kadire Bozkurt, Metin Nart, Murat Çelik, İ. Usame Yördem, Volkan Zamanoğlu, Nazlı Ayça Özkarahan, Serkan Türk, Sema Bayar, Hakan Sarıpolat, Başar Yılmaz, Hakkı İnanç, Tuna Yukay, Deniz Ayral,Zafer Doruk,Öznur Unat, Ayşe Akaltun, Hatice Kocabay ve Dilek Altundağ yer aldı. Serinin bu hafta konuğu ise; Erkan Karaaslan.
***
Erkan Karaaslan Kimidr?
Erkan Karaaslan, 1985 yılında Mersin’de doğdu. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu. Öyküleri çeşitli dergilerde ve internet sitelerinde yayımlandı. 2010 yılından beri kamu emekçisi olarak İzmir’de hayatını sürdürmektedir.
***
Kaplumbağalar Ölmesin
Erkan Karaaslan ilk öykü kitabı Kaplumbağalar Ölmesin’de sayfalar arasında bizi şaşırtarak ilerliyor. Kimi öykülerde yakın tarihimiz hiç beklenmedik bir anda, bambaşka bir hikâyenin içinde karşımıza çıkarken, ölmeye yatanlar, ölülerini tekrar hayata çağıranlar, dağbaşı suskunluğunda kurtlara yem edilen yaşlı Rinde’ler, vicdanın yüküyle sevgi arasına sıkışanlar satırlardan taşarak okura dokunup tekrar suskunluklarına çekiliyor.
“Yeterince yaşadım sayılır, anladığım kadarıyla yaşam dediğinin bir sırrı yok. Hem zaten ne yaparsak yapalım bu dünyaya yeterince yaklaşamayız.”(Tanıtım Bülteti)
***
Erkan Karaaslan ‘’Kaplumbağalar Ölmesin’’ isimli öykü kitabıyla edebiyatımızın en yetkin isimlerinden Sabahattin Ali gibi güçlü gözlemcilik kabiliyetiyle hayatın içinden sesleniyor okurlarına. Kitaptaki bütün öyküleri okurken sıradan insanların acılarını, sevinçlerini, özlemlerini, düşlerini, düş kırıklıklarını, toplumda yaşanan çatışmaları, düzensizlikleri, zengin fakir, güçlü güçsüz, halk-yönetici gibi toplumsal, siyasal yaşamımızın çarpıklarını, günümüz insanımızın durumunu okuruz adeta.
Toplumcu gerçekçi yaklaşımla yaşadığı toplumu iyi analiz eden Karaaslan, toplumun içinde bulunduğu süreç içerisinde ele almaktadır. Ayrıca insanın toplumsal ilişkileri içinde inceleyerek sosyal hayattaki gerçekleri ve çarpıklıkları saptayarak, toplumcu gerçekçi felsefi bir anlayış ile bu gerçekler üzerinde yoğunlaşmıştır. Öykülerde genel anlamda hüzün havası hakimdir. Yazar, daha iyi bir gelecek uğruna mücadele eden gençlerin umutlarını, Kürt ve Alevi oldukları için evleri işaretlenen ve yaşadıkları topraklardan sürgün edilen aileleri, radikal İslamcılar tarafından Madımak Oteli’nde yakılarak öldürülen insanları, toplumda kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan kadınları, kadın şiddetini ve toplumun değerlerini ayaklar altında çiğneyen postalları, köy boşaltılmalarını edebi süzgecinden süzüp gerçekçi eleştiri ile yaşananları gözler önüne sererek okuyucusuna edebi bir doyum sunmaktadır.
Erkan Karaaslan –Kaplumbağalar Ölmesin- Sel Yayıncılık, 104 Sayfa, Ekim 2022
Adnan ALTUNDAĞ