Connect with us

Şefin Tavsiyesi

Burcu Ünlü – Kapanda Bir Hayal, Ben Yokmuşum Gibi

Dergimizin matbu nüshalarında “çok okunması gerekenler” köşesinde özellikle popüler kültürün malzemesi olmamış ama öykü diline, dünyasına güvendiğimiz yazarları konuk edip, tavsiye etmeye gayret ediyoruz. Tavsiye ettiklerimizin arasında; Dursun Akçam, İsahag Uygar Eskiciyan,Cabir Özyıldız, Doğukan İşler, Murat Özyaşar, Demet Şahin,Selman Dinler,Eylem Ata Güleç, Özgür Çırak gibi isimler yer aldı.

İnternet sitemizde yayımlanmak üzere bir seri de hazırlamak istedik. Serinin adı “şefin tavsiyesi” haftalık olarak yenilecektir. Serinin ilk konuğu ise Burcu Ünlü


Burcu Ünlü Kimdir?


Radyo TV Sinema ve Halkla ilişkiler mezunu. Yazıları Sözcükler, Ecinniler, Kırık Saat, Mavi Yeşil gibi birçok edebiyat dergisinde yayımlandı. Birkaç kitap ve dergiye editörlük yaptı. Kurumsal bir şirkette Halkla İlişkiler Sorumlusu olarak çalışıyor. İlk kitabı 2021 yılında İthaki Yayınları tarafından çıkan ‘’Kapanda Bir Hayal’’ ardından 2023 yılında Everest Yayınlarından ‘’ Ben Yokmuşum Gibi’’ kitabı çıkmıştır.

“Bir eksik bir fazla, fark ediyor artık. Kopan saç teli gibi kaybolup gidiyor insan, görülmüyor. Üstelik yerindeyken ne bir el değiyor ona ne de tarak. Bir şeyin içini mi dolduruyoruz yoksa üstünü mü kaplıyoruz belli değil. Bir nefes, sadece o kadar alıp verdiğimiz. Başka alacağımız yokmuş sanki dünyadan, bu kadarmış yaşamak. “


Burcu Ünlü; ilk kitabı Kapanda Bir Hayal ile insanın temiz kalmış yerini işaret eden öyküler armağan ediyor. Evi, yuva denen kapanı, insanın kendi içine sıkışıp kalmasını zaman zaman ironiyle zaman zaman da tokat gibi çarpan göndermelerle anlatıyor. ( Tanıtım Bülteni)


Burcu Ünlü’nün öyküleri yaşamdan karanlık kesitleri aydınlık ve ironik bir dille anlattığı, adeta bir şok tabancasının atışları gibi okuru ansızın irkilten kıpkısa, dipdiri öyküler. Yolları şiddette kesişenler, cinayet işleyenler, aldatanlar, bir ömür yatağa bağlananlar, sır tutanlar ve onları bir bir açık edenler, aşka düşenler, tekmili birden aslında tek bir öyküye dalıp dalıp çıkanlar Ben Yokmuşum Gibi’de okura minik sürprizler yapmak için bekliyor.( Tanıtım Bülteni)


Ünlü; klasik hikâye anlayışını benimserken bir yandan da modern biçim ve yöntemlerden faydalanarak öykülerinde ele aldığı aşk, aile, yalnızlık, kadın-erkek ilişkileri, birey-toplum ilişkisi gibi temaları hayatin içinden seçmektedir. Öykü kitaplarındaki metinlerde toplumsal olayları etkili bir dil ve üslupla okuyucuya iletilmesini sağlayarak yalnız, melankolik, kendine ve topluma yabancılaşmış hikâye kişilerinin bireysel hayatlarında yaşadıkları sıkıntılar, sarsıntılar aynı zamanda toplumsal ve sosyal meselelerin toplumun gerçeklerini yansıtırken akıcı, çarpıcı ve özgün bir üslupla, derin psikolojik çözümlemeler yapmaktadır. Biçimsel denemelere başvurarak kendine has üslubu yaratıcı, şiirsel akıcı anlatımıyla ve ironik duru bir dil ile aktarma becerisiyle zenginleştirilmiş bir eserler ortaya çıkartarak günümüz öykücüleri arasında önemli bir yer edinmiştir.
Öykü kitaplarındaki metinlerde toplumsal meseleleri odağa alarak etkili bir dil ve üslupla kullanarak estetik yani sanatsal bir yapıya oluşturarak okuyucuya iletilmesini sağlayan Ünlü, şüphesiz öykücülüğe yeni bir soluk kazandırmıştır.

Adnan ALTUNDAĞ

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir