Şefin Tavsiyesi
Başar Yılmaz – Kara Kışın Gün Işığı
Dergimizin matbu nüshalarında “çok okunması gerekenler” köşesinde özellikle popüler kültürün malzemesi olmamış ama öykü diline, dünyasına güvendiğimiz yazarları konuk edip, tavsiye etmeye gayret ediyoruz. Tavsiye ettiklerimizin arasında; Dursun Akçam, İsahag Uygar Eskiciyan, Cabir Özyıldız, Doğukan İşler, Burçe Bahadır, Ahmet Karadağ, Murat Özyaşar, Demet Şahin, Eylem Ata Güleç, Özgür Çırak gibi isimler yer aldı.
İnternet sitemizde yayımlanmak üzere bir seri de hazırlamak istedik. Serinin adı “Şefin Tavsiyesi” Haftalık olarak yayımlanan serinin konukları arasında Burcu Ünlü, Ümit Aykut Aktaş, Arzu Uçar, Selman Dinler, Doğu Kaşka, Kadire Bozkurt, Metin Nart, Murat Çelik, İ. Usame Yördem, Volkan Zamanoğlu, Nazlı Ayça Özkarahan, Serkan Türk, Sema Bayar ve Hakan Sarıpolat yer aldı. Serinin bu hafta konuğu ise; Başar Yılmaz
***
Başar Yılmaz Kimdir?
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunu. 2021 yılı Kasım ayında ilk romanı “Beni Hatırla” Luna Yayınları tarafından yayımlandı. Eskişehir Sanat Derneği’nin düzenlediği Dorlion Öykü Yarışmasında “Babam Öldü mü?” öyküsü ile mansiyon, Karşıyaka Belediyesi’nin düzenlendiği Sancar Maruflu Öykü ve Oyun Yazma Yarışmasında “Pencere” isimli öyküsü ile yarışma birinciliği, Mahal Edebiyat Öykü Yarışması’nda “Âlemin O En Yağmurlu Gecesi” öyküsü ile yarışma birinciliği ödüllerini kazanmıştır. “Âlemin O En Yağmurlu Gecesi” öyküsü, yarışmada derece alan diğer öykülerle beraber oluşturulan öykü antolojisine adını vererek 2022 Eylül ayında Mahal Edebiyat tarafından yayımlandı. Öyküleri Litera Edebiyat, Münzevi Sanat, Mahal Edebiyat, Kar Öykü, Yaşam Fanzin gibi edebiyat dergileri ve platformlarında yayımlandı. Yaşamını İzmir’de sürdürmektedir.
Kara Kışın Gün Işığı
Eskiler, takvim derken insanı değil tabiatı gözetiyorlardı. Yıl, bir elmanın iki parçası gibiydi: Kasım ve Hızır günleri…
Kasım günleri; günlerin kısaldığı, Ayaz Paşa’nın kol gezdiği, kırağının acı patlıcanı bile çaldığı günlerdir. Gelgelelim her fırtına içinde bir gökkuşağı saklar.
Başar Yılmaz’ın öyküleri halk takvimindeki Kasım günlerini tefsir eden bir anlatıma sahipse de, onun kaleminde aynı zamanda Kasım günlerinin içine bir tohum misali düşen cemrelerin, şehre dönen kırlangıçların, bitkileri onaran kalem aşılarının, dut yaprağını yuva yapan ipek böceklerinin baharı muştulayan umudu da vardır.
Meteoroloji raporlarında şöyle geçer: “Bazı yerlerde yağmur yağabilir.”
Ötesini söylemek yazarın üstüne borçtur: “Bazı yerlerde eleğimsağma görünebilir.”
***
Başar Yılmaz, ‘’Kara Kışın Gün Işığı’’ adlı kitabındaki öykülerle günlük hayatımızda fevkalade olmayan hatta pek alelade, hiçbir özelliği olmayan, her gün etrafımızda yüzlercesini görüp de bakmadan geçtiğimiz kişilerinin bireysel hayatlarında ve içsel dünyalarında yaşadıkları sıkıntıları, sarsıntıları ve sessiz haykırışlarını anlatmaktadır. Güçlü bir gözlem gücüne sahip olan yazar, yaşadığı toplumu iyi analiz ederek gündelik hayatın içindeki sevinçleri, acıları, ölümleri ve hayatın tüm tonlarını öykülerinde toplumsal gerçeklik bağlamında okuyucusuna sunmaktadır. Aynı zamanda toplumsal ve sosyal meseleleri de odağa alarak toplumun gerçeklerini yansıtırken yalın, kolay ve anlaşılır bir dil kullanan yazar kısa akıcı, çarpıcı ve özgün bir üslupla, derin psikolojik çözümlemeler yapmaktadır.
Yılmaz, gerçek ile gerçek dışının iç içe karıştığı öykülerinde kısa ve özlü anlatımı, edebi ve estetik değeri yüksek metinleriyle toplumdaki sıradan insanların mutsuz ve hüzünlü dünyasıyla okuru baş başa bırakıyor.
Başar Yılmaz – Kara Kışın Gün Işığı, Vacilando Kitap, 88 Sayfa-2023
Adnan ALTUNDAĞ