Şefin Tavsiyesi
Alelade Felaketler – Selman Dinler
Dergimizin matbu nüshalarında “çok okunması gerekenler” köşesinde özellikle popüler kültürün malzemesi olmamış ama öykü diline, dünyasına güvendiğimiz yazarları konuk edip, tavsiye etmeye gayret ediyoruz. Tavsiye ettiklerimizin arasında; Dursun Akçam, İsahag Uygar Eskiciyan,Cabir Özyıldız, Doğukan İşler, Murat Özyaşar, Demet Şahin, Eylem Ata Güleç, Özgür Çırak gibi isimler yer aldı.
İnternet sitemizde yayımlanmak üzere bir seri de hazırlamak istedik. Serinin adı “şefin tavsiyesi” haftalık olarak yenilecektir. Haftalık olarak yayımlanan seride daha önce Burcu Ünlü, Ümit Aykut Aktaş , Arzu Uçar yer aldı. Serinin bu hafta konuğu ise; Selman DİNLER
Selman DİNLER Kimdir ?
1981’de doğdu. Bursa Fen Lisesi ve İTÜ Kimya Mühendisliği’nde eğitim gördü. Dale Carnegie, Martin Cruz Smith, Tim Collins, Tracie Peterson gibi yazarlardan çeşitli kitap çevirileri yaptı. Sosyologca, Tarih ve Uygarlık/İstanbul, Tasfiye, Kuyudaki Koro, Oggito, İshak, Parşömen, Kereste ve Litera dergilerinde edebiyat incelemeleri ve öyküleri yayınlanmıştır.
ALELADE FELAKETLER
“Masaya bir kâğıt daha koydu: Tüm bu söylediklerimi ve yazdıklarımı ezberle, düşünme filtresinden geçirmeden kabul et. Her kelimem içine batmalı, dipte kalmalı. En ufak bir tereddüt senin açından ölümcül olabilir. Ölümle de kurtulacağını sanma, zaman ceplerinden birine sıkışırsın. Hayal bile edemeyeceğin acılar çekersin. Sonsuza kadar. Ben senin ilk ve son çarenim. Ancak beni de kurtarıcın olarak görme sakın! Kendin bulup çıkaracaksın o metodu. Şimdi tekrar et: Duydum ve uydum.”
Alelade Felaketler kitabındaki öyküler, kâinatın derinliklerinde, sokak köşelerinde, dijital dünyanın labirentlerinde adım adım edebiyatın izini sürüyor. Cehennemin en karanlık köşesindeki gölgelerden, sıradan bir sosyal medya gezintisinin ardındaki derin yansımalara kadar, define avcılarının dağları titreten seslerinden kaportacının kullandığı paslı anılara, kurban pazarlarının kırgın sükûnetindeki sırlara dek her yerde beliriyorlar. Günlük rutinin içinde kaybolmuş görünen anların ardında, beklenmedik felaketlerin dansı saklı değil mi?
Selman Dinler, işte bu trajikomik hâllerin merkezinde, içimize yayılan kelimelerin dağılışını aktarıyor öykülerinde. Dışarıdaki dünyanın üzerini hızla örtüp bizlere meydan okuyor. Zamanın ceplerinden birinde sıkışmak isteyen okurlar için özel bir eser.(Tanıtım Metni)
Selman Dinler ‘’Alelade Felaketler’’ isimli öykü kitabındaki öykülerindeki kullanmış olduğu dil ve anlatımıyla klasik hikâye anlayışını devam ettirirken bir yandan da modern biçim ve yöntemlerden faydalanarak trajikomik yaklaşımıyla genellikle kadın-erkek ilişkileri, aşk, aile, yalnızlık, ölüm-yaşam ve bireyin toplumla ilişkisi Oğuz Atay’a çizgisinde konumlandırarak hikâyelerinde ebedîliği öncelemiş yazarlardandır.
Dinler hikâyelerinde anlattığı kişiler günlük hayatımızda fevkalade olmayan hatta pek alelade, hiçbir özelliği olmayan, her gün etrafımızda yüzlercesini görüp de bakmadan geçtiğimiz insanları absürt, ironi ve trajikomiği kullanarak trajik havayı az da olsa dağıtarak komik bir atmosfer içinde hikâyelerini okuyucusuna aktarır.
Dinler Alelade Felaketler’’ isimli öykü kitabıyla insanların çoğunlukla günlük yaşantılarında kullandıkları mizahı bir sanata dönüşerek modern hikâyeciliğimizde önemli bir yer edinmiştir.
Adnan Altundağ
Alelade Felaketler – Selman Dinler
Metinlerarası Kitap-2023, 106 syf.