Connect with us

Şefin Tavsiyesi

Öznur Unat – Palaçinka

Dergimizin matbu nüshalarında “çok okunması gerekenler” köşesinde özellikle popüler kültürün malzemesi olmamış ama öykü diline, dünyasına güvendiğimiz yazarları konuk edip, tavsiye etmeye gayret ediyoruz. Tavsiye ettiklerimizin arasında; Dursun Akçam, İsahag Uygar Eskiciyan, Cabir Özyıldız, Doğukan İşler, Burçe Bahadır, Ahmet Karadağ, Murat Özyaşar, Demet Şahin, Eylem Ata Güleç, Özgür Çırak, Nihal Eren,  Başak Baysallı gibi isimler yer aldı.

İnternet sitemizde yayımlanmak üzere bir seri de hazırlamak istedik. Serinin adı “Şefin Tavsiyesi”. Haftalık olarak yayımlanan serinin konukları arasında Burcu Ünlü, Ümit Aykut Aktaş, Arzu Uçar, Selman Dinler, Doğu Kaşka, Kadire Bozkurt, Metin Nart, Murat Çelik, İ. Usame Yördem, Volkan Zamanoğlu, Nazlı Ayça Özkarahan, Serkan Türk, Sema Bayar, Hakan Sarıpolat, Başar Yılmaz, Hakkı İnanç, Tuna Yukay, Deniz Ayral ve Zafer Doruk yer aldı. Serinin bu hafta konuğu ise;  Öznur Unat

***

Öznur Unat Kimdir?

Öznur Unat, Yolcu. 1972‘de İzmit’te doğdu. Okullar okudu, işe girdi, anne oldu. Efe ve Ela biraz büyüyünce şimdi sıra bende dedi. Ne yapmak istiyordu? Filmi başa sardı. Yine okullar okudu. Ama bu sefer canının çektiğini: “Psikoloji.” Yazı yazmayı ve yolda olmayı hep sevdi. Önce ailecekgeziyoruz.com’u, sonra da Kalemevi’ni doğurdu. Öyküler yazdı, öyküler sildi. Yazdıkları, Birikim Dergisi, Trendeki Yabancı, Ecinniler, Öykü Gazetesi, Edebiyatist, Altıyedi Dergi, Parşömen Fanzin, Edebiyat Haber, K24 gibi muhtelif mecralarda yer aldı. 2023 yılında ilk öykü kitabı Palaçinka ile Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne değer görüldü. Yolda olmakla meşgul ve bundan mutlu.

***

Palaçinka

“Ayaklarım toprağın içindeydi. Hortumun ucundan akan su bulunduğu yeri iyice ıslatıp, çevresinde minik bir gölcük yaptıktan sonra mutlaka sızacak bir yol buluyordu. Önce incecik, ip gibi bir yolda ilerliyor, peşi sıra gelen suyla iki üç parmak derinliğinde bir kanal oluşturuyor, buradan ilerleyen su, bahçenin aşağılarına inerek fasulyelere kadar gidiyordu.”

Yarım kalan cümleleri, söyleyeceklerini susanların eksik parçalarını tamamlıyor Öznur Unat ilk kitabı Palaçinka’da. Yalnızlığın sınırını genişletiyor hiç eksilmeyen bir çay bardağıyla. Gülümsemesi, buruşuk bir gömlekle solmuş bir kadının fotoğrafını koyuyor önümüze. Hayallere tutunup yaşadığını hissetmeye çalışanların ağzına bir akide şekeri koyuyor, o eridikçe hayaller gerçek oluyor sanki.

Duru ve sakin bir seslenişle, seneleri sırtlanmış bir aşkın emanetleri, özenle saklanmış bir sırrın keskinliği dökülüyor satırlara. Öznur Unat, iyi ol, diyor okuruna. Hayatın acı tadına bir tabak palaçinka…

***

Öznur Unat – Palaçinka isimli kitabındaki öyküler genelde çok uzun  olmamakla birlikte okuyucuyu sıkmayan ve birbirinden değişik gündelik temaların içinde geçmesine rağmen Unat’ın hayal gücü sayesinde gündelik olaylara ustaca bir anlatım anlatılmaktadır. Yazar öykülerinde ele aldığı olayları gündelik hayattaki ve toplumsal sorunları sade anlaşılır bir dille anlatılmıştır.

Vacilando Yayınlarının her kitabının iç kapağında bulunan ‘’Yolculuğa Hazır mısınız?’’ sorusuyla Unat’ın eşsiz anlatımıyla kitapta yer alan öyküleri okumaya başladığınızda öyküler kâğıttan birer uçak olup bir masal dünyasına çıkarıyor okuru. Öykülerin satır aralarında Sait Faikvari deniz kokusunu, Sabahattin Alinin toplumcu gerçekçilikten eleştirel gerçekliği, bireyi daha iyiye, doğruya ve güzele yükseltme amacını hissedilir.  Öykülerinde kadını konumlandırmakla edebiyattaki kadın estetiğiniz gözler önüne sermektedir. Kadın ruhunu, dışlanmışlıkları, ötekileştirilmeleri ve ataerkil düzeni anlatılır. Kadınların yaşam biçimlerini,  yaşanılan baskının ötesine taşımaktadır.

PALAÇİNKA

MALZEMELER: 250 ml süt – 2 yumurta – Dört yemek kaşığı un – Yarım çay kaşığı tuz

YAPILIŞI: Yumurtaları iyice çırpıp, üzerine sütü ve tuzu ilave ediyoruz. Çırpmaya devam ederken unumuzu yavaş yavaş ekliyoruz ki akıcı bir kıvam elde edebilelim. Hamurun daha ince olabilmesi için bir yemek kaşığı da su koyabiliriz. Ayçiçek yağı ile hafifçe yağladığımız tavaya, hamurumuzu ince bir tabaka olarak döküp önlü arkalı pişiriyoruz. İsteğe göre süt reçeli veya kayısı marmelatı sürüp rulo yapıyoruz. Üzerine biraz pudra şekeri serpip afiyetle yiyoruz. Unutma!

BİR TABAK PALACİNKA, BİR TABAK İYİ OL!

Öznur Unat – Palaçinka, Vacilando Kitap, 88 Sayfa – 2022

Adnan ALTUNDAĞ

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir