İnceleme
Oğuz Dinç- Kırılma Noktası
Oğuz Dinç Kimdir?
1973 Ankara doğumlu. Çocukluğundan beri öykü yazıyor. Varlık, Sarnıç, Öykü Gazetesi, Trendeki Yabancı, KE Dergi gibi birçok edebi dergide yer aldı. Gençlik Öykü Ödüllerinde(2000) ve ikinciliğe(2003) değer görüldü.İki yıl ABD’de yaşadı. İngilizce’ye çevirdiği öyküleriyle ABD’nin önemli dergilerinden Glimmer Train’in yarışmalarında üçüncülük (2017) ve iki kez mansiyon aldı (2017, 2019), New York’ta katıldığı SLICE Yazarlar Konferansı’nın yarışmasında finalist oldu (2018). Glimmer Train, Typishly, Fiction Southeast ve Turnpike dergileri öykülerini yayınladı.
Kırılma Noktası
Oğuz Dinç’in yazdığı “Kırılma Noktası “ toplamda on öyküden oluşmakta ve kitaba ismini veren ne bir öykü ismi ne de kitapta geçen bir cümle. Kitabın ismi 2018 yılında verilmiş bir röportajında geçiyor ki kendi edebi yolculuğundan bahsettiği kısımda şöyle diyor.
“Konular nasıl gelişiyor? Yazma tarzınla ilgili neler söyleyebilirsin?
Gözlemler oluyor tabi, gözlem şart. Ama neyi neden gözlemledim diye düşünerek yapmıyorum. Biraz beni buluyor diyebiliriz aslında. Öyküyü içimde doğarken gördüğümde, aklımda da şekilleniyor. Orada bir yöntemim yok, ama insanlar beni etkiliyor. Yaşamın bize yüklediği komediler etkiliyor. Hayatı anlamaya çalışıyoruz galiba hepimiz. İnsanı anlamaya çalışıyoruz. Geriye dönüp yazdıklarıma baktığımda, hep insanlar üzerinden anlattığımı görüyorum. Genelde başımıza gelen şeyler… İnsanın kırılma noktaları… İnsanı kendisini ele veren ipuçlarıyla dışardan görüyorum ve bu ipuçlarıyla anlatmayı seviyorum. Bence insanın içindekini ele veren şeyler küçük kararlar, küçük hareketler.”
Tam da kitabı özetler gibi ki kitabın arka kapak yazısında da bunu detaylandırmıştır. “Kırılma noktasında gündelik hayatın tedirginliklerini, dümdüz akıp giden zamanda yaşanan ani çatırdamaları, kendinizi buluverdiğiniz virajları anlatıyor” deniyor. Dinç’in öyküleri gündelik hayatın içindeki hikayeler. Palyaço öyküsünde Oğuz Dinç günümüzün bağımlılığı olan sosyal medya bağımlılığını ela alıyor. Tıpkı “Dark” dizisinde olduğu gibi bir palyaçonun ölümünü izleyen ve selfilerle süsleyip paylaşan insanların hallerini gözler önüne seriyor. Palyaço da son olarak selfie çekip paylaşınca bunu da son gösteri sanıp beğeniyorlar. “Son like eden doyamıyor, on iki de emoji sıralıyor. Alkışlayan el emojileri” alkışlayan ellerin trajik görüntüsü günümüzün problemi aslında.
Tebligat öyküsüyse tam “Korkuyu Beklerken” tadında. Çok yaşa günümüzün nezaketsizliğini, Biz Üçümüz öyküsünde kadın erkek ilişkilerini, Şapka’da Milli Güvenlik Dersi öğretmeninin şapkasın alıp kendini bir komutan sanan öğrencinin hayal dünyasını ,Savaş Alanındaysa oyun bağımlılığı gibi günümüzün problemlerine bir öykücüden ziyade gözlemci gözüyle bakıp pencere açıyor.
Oğuz Dinç iyi bir gözlemci olmasının mükafatı olarak bu satırları yazmış gibi ve teknik olarak çeşitli denemeler yapmamış olsa Kırılma Noktası hepimizin gündelik hayatında karşılaştığı endişeler, gerginlikleri, yaşam çabasını özetler durumda.
İbrahim Tekpınar
Oğuz Dinç Kırılma Noktası Aylak Adam Yayınları 59 Sayfa