Connect with us

Şefin Tavsiyesi

Nazlı Ayça Özkarahan – Şeytan Düğünü

Dergimizin matbu nüshalarında “çok okunması gerekenler” köşesinde özellikle popüler kültürün malzemesi olmamış ama öykü diline, dünyasına güvendiğimiz yazarları konuk edip, tavsiye etmeye gayret ediyoruz. Tavsiye ettiklerimizin arasında; Dursun Akçam, İsahag Uygar Eskiciyan, Cabir Özyıldız, Doğukan İşler, Burçe Bahadır, Ahmet Karadağ, Murat Özyaşar, Demet Şahin, Eylem Ata Güleç, Özgür Çırak gibi isimler yer aldı.

İnternet sitemizde yayımlanmak üzere bir seri de hazırlamak istedik. Serinin adı “Şefin Tavsiyesi” Haftalık olarak yayımlanan serinin konukları arasında Burcu Ünlü, Ümit Aykut Aktaş, Arzu Uçar, Selman Dinler, Doğu Kaşka, Kadire Bozkurt, Metin Nart, Murat Çelik, İ. Usame Yördem ve Volkan Zamanoğlu yer aldı. Serinin bu hafta konuğu ise;  Nazlı Ayça Özkarahan

Nazlı Ayça Özkarahan Kimdir ?

1976’da İstanbul’da doğdu. Washington State Üniversitesi’nde Psikoloji alt dalıyla birlikte Sosyal Bilimler Eğitimi aldı. Lisans sonrası çalışmalarını Endüstriyel Psikoloji dalında London Üniversitesi’nde yaptı. Öyküleri, Varlık, Öykü Gazetesi, Lacivert, Patika, Ekin Sanat, Bambu, Lemur, Kirpi gibi dergilerde ve Artistik Bellek gibi çeşitli fanzinlerde, şiirleri ise Bavul ve Edebiyat Atölyesi dergilerinde yayımlandı. On sekiz yıldır, İK yönetim ve gelişim danışmanlığı yapan Özkarahan halen yönetici olarak danışmanlık faaliyetlerine ve yazmaya devam ediyor. Evli ve iki genç kız annesidir.

Şeytan Düğünü

“Dokunmak ne garip şey, hafızası yok. Onca dokunmuşluğumu hatırlamaya çalışıyorum da derime izi düşmüyor. Oysaki bir yaşamı bekliyor olsam tazelerim o hafızayı. Elimi omzuna koyar, küçük sarı gözlerinin içinde yine kendimi ilk bildiğim yaşlara dönerdim. Yaşam süresiz bir hâl alırdı. Sonra güven dolu koca ellerini tutardım. Mutlaka tutardım. Şimdiyse, zamanın altında kalmış yaşamaya çalışıyorum.”( Tanıtım Bülteni)

Özkarahan, hikâyelerinde kullandığı anlatım tarzı, üslûbu, seçtiği kişiler ve işlediği konular ile bireylerin içsel çatışmalarını, bilinçaltı dünyasını, yarım bırakılmışlıkları, bunalım, sıkıntı, toplumla hesaplaşma, kendini sorgulama, yabancılaşma ve yalnızlıklarını psikolojik açıdan, düştükleri durumu gerçeklik ve hayal unsurlarını iç içe kullanarak insan gerçekçiliğini farklı yönleriyle ele almıştır. Hikâyelerdeki psikolojik derinliğin yanı sıra insanı bulunduğu sosyal bağlam içerisinde ele alarak okurun zihninde silinmez izler bırakmaktadır.

Öykülerinde yalın, kolay ve anlaşılır bir dil kullanan yazar kısa, özlü olan anlatımıyla edebi ve estetik değeri yüksek metinlerle sosyolojik çözümlemeler yapmaktadır. Özkarahan; toplumcu gerçekçi yaklaşımıyla bireyi toplumsal açıdan ele almanın yanı sıra bireyin iç dünyasında yaşadığı sorunlar ekseninde de ele almaktadır. Sosyolojik anlatımlarıyla satırlar arasındaki karakterlerin sessiz çığlıklarını okuyucusuna farklı bir bakış açısı sunmasının yanı sıra felsefi bir sorgulamaya davet etmektedir.  

Özkarahan, Şeytan Düğünü’yle olaylardan, insanlardan hareketle aile, çevre ve toplumun insan üzerindeki etkisini ve insana özgü bir gerçekliği metinsel gerçeklik düzleminde bireyin psikolojisini bütün çıplaklığıyla yansıtmayı başarmıştır.

Nazlı Ayça Özkarahan, Şeytan Düğünü – MonoKL Kitap 88 sayfa,2021

Adnan ALTUNDAĞ

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir