Şefin Tavsiyesi
Hatice Kocabay – Halaza
Hatice Kocabay – Halaza
Dergimizin matbu nüshalarında “çok okunması gerekenler” köşesinde özellikle popüler kültürün malzemesi olmamış ama öykü diline, dünyasına güvendiğimiz yazarları konuk edip, tavsiye etmeye gayret ediyoruz. Tavsiye ettiklerimizin arasında; Dursun Akçam, İsahag Uygar Eskiciyan, Cabir Özyıldız, Doğukan İşler, Burçe Bahadır, Ahmet Karadağ, Murat Özyaşar, Demet Şahin, Eylem Ata Güleç, Özgür Çırak, Nihal Eren, Başak Baysallı gibi isimler yer aldı.
İnternet sitemizde yayımlanmak üzere bir seri de hazırlamak istedik. Serinin adı “Şefin Tavsiyesi”. Haftalık olarak yayımlanan serinin konukları arasında Burcu Ünlü, Ümit Aykut Aktaş, Arzu Uçar, Selman Dinler, Doğu Kaşka, Kadire Bozkurt, Metin Nart, Murat Çelik, İ. Usame Yördem, Volkan Zamanoğlu, Nazlı Ayça Özkarahan, Serkan Türk, Sema Bayar, Hakan Sarıpolat, Başar Yılmaz, Hakkı İnanç, Tuna Yukay, Deniz Ayral,Zafer Doruk,Öznur Unat ve Ayşe Akaltun yer aldı. Serinin bu hafta konuğu ise; Hatice Kocabay
Hatice Kocabay Kimdir ?
Hatice Kocabay, 24 Haziran 1980’de Konya, Karapınar’da doğdu. İlköğrenimini Karapınar’da, ortaöğrenimini Konya Ereğli Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 1998’de ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nde başladığı lisans öğrenimini yarım bıraktı. İkinci sınıfın sonunda yeniden sınavla Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne yerleşti. Mezun olduğu yıl Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nde burslu olarak yüksek lisans yapmaya hak kazandı. “Ahmet Hâşim Şiirlerinde Zaman” başlıklı teziyle 2010’da mezun oldu. 2011’de Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nde başladığı doktora programını tez aşamasında bıraktı. Öykü dosyası, 2009 Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri için öykü dalında aday gösterilen on dosya arasında yer aldı. Çeşitli öykü yarışmalarında birincilik, ikincilik, başarı ve mansiyon ödülleri aldı. Öyküleri, yarışma seçkilerinde ve Varlık, Sözcükler, Öykülem, Öykü Gazetesi, Lacivert, Kül Öykü Gazetesi gibi dergilerde yayımlandı.
Halaza
Halaza her bir öykünün katmansal yapısı, zengin kurgusuyla belleklerde yer edecek bir kitap. Hatice Kocabay’ın öykü karakterleri Türkçenin sandıklarda unutulmuş sözcükleriyle sesleniyor okura. Bu zamanın sesi soluğu olabiliyor anlatıcı. Eşsiz bir okuma deneyimi sizi bekliyor.
“Halaza, acıyı acıyla, yoksulluğu yoksullukla unutmaya çalışan, kıyıda köşede kaldığı düşünülen ama toplumsal hayatımızın tam da ortasında yer alan insanımızın birbirinden renkli, derin, yankısı bol hikâyelerini tadı eskilerde kalmış, özlenen, hep özlenen bir dille sunuyor bize. Hatice Kocabay’ın elinden, dilinden süzülenler görmezden geldiğimiz toprakların ücra köşelerini yeniden yeşertiyor; kadınların çilesini, erkeklerin üstü örtülü sızısını, çocukların değişmez yazgısını saklandıkları yerden tek tek bulup çıkarıyor. Gün ışığına çıkmamış yerel söyleyişler, ışıltılı kelimeler, birbirinden canlı karakterlerin dilinde tüm sahiciliğiyle parlıyor. Kalbin gizli dikişlerini çıt diye attırıyor bu öyküler; bu toprakların kalbine kendinden emin bir kadın eli uzanıyor…”Ethem Baran
Hatice Kocabay Halaza isimli öykü kitabındaki öykülerle gerek kullandığı dil (Anadolu’dan söylenceler, deyimler, yerel ağız) ve üslup ile Anadolu’nun(bireyin ait olduğu toplumun coğrafi ve kültürel özellikleri) doğallığını, fakat aynı zamanda kurnazlığı ve kötülüğünü anlatarak kendi özgün tarzını oluşturarak eserlerini kaleme aldığını göstermektedir.
Kocabay öykülerinde kullandığı anlatım teknikleri, oluşturduğu kurguları, çok katmanlı anlatımı ve yarattığı dille ile kelimelerin dünyasından kendine ait yeni bir dünya kurmaktadır. Dilin imkânlarını zorlayarak klasik biçimin dar kalıplarından kurtularak hikâyelerinde kişi-mekân zaman sırasını alt üst ederek hikâyeleri durum ve olay hikâyelerinin dışında farklı bir tarzda anlatarak hikâyeyi sınırlı bir bakış açısıyla bakmaktan kurtararak okurun olaylara anlatıcının penceresinden bakması sağlamaktadır.
Kocabay, Halaza ile oluşturduğu kurgu, çok katmanlı anlatımı ve yarattığı dille işlenen olayın gerçekçiliğini, halkın yaşadıkları, yine halkın gözünden ve dilinden anlatarak Türkçe’nin sandıklarda unutulmuş sözcükleriyle sesleniyor okura.
Hatice Kocabay, Halaza – Eksik Parça Yayınları, 112 Sayfa,2019
Adnan ALTUDAĞ