Şefin Tavsiyesi
Buzkandilleri – Kadire Bozkurt
Dergimizin matbu nüshalarında “çok okunması gerekenler” köşesinde özellikle popüler kültürün malzemesi olmamış ama öykü diline, dünyasına güvendiğimiz yazarları konuk edip, tavsiye etmeye gayret ediyoruz. Tavsiye ettiklerimizin arasında; Dursun Akçam, İsahag Uygar Eskiciyan, Cabir Özyıldız, Doğukan İşler, Burçe Bahadır, Ahmet Karadağ, Murat Özyaşar, Demet Şahin, Eylem Ata Güleç, Özgür Çırak gibi isimler yer aldı.
İnternet sitemizde yayımlanmak üzere bir seri de hazırlamak istedik. Serinin adı “Şefin Tavsiyesi” haftalık olarak yenilecektir. Haftalık olarak yayımlanan seride daha önce Burcu Ünlü, Ümit Aykut Aktaş, Arzu Uçar, Selman Dinler ve Doğu Kaşka yer aldı. Serinin bu hafta konuğu ise; Kadire BOZKURT
Kadire Bozkurt Kimdir ?
Konya’da doğdu. Çocukluğu ve gençliği Ankara’da geçti. Hacettepe Üniversitesi Ankara Meslek Yüksekokulu ve Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Evli, iki kız çocuğu annesi. Bursa’da yaşıyor. Öyküleri Notos, Kitap-lık, Varlık, Sözcükler, Sarnıç, Edebiyatist, İan Edebiyat, Öykü Gazetesi, İzdiham, Hece Öykü, Virüs, Trendeki Yabancı’da yer aldı. İlk öykü kitabı Küçük Dertler 2015, ikinci öykü kitabı Bir Kalbin Boyutları 2017 yılında yayımlandı.
Buzkandilleri:
Çetin kış günlerinde, saçaklardan uzanan ince, sivri buz kılıçlarına sokak lambalarının, güneşin, ayın, hatta yıldızların ışığı vurduğunda bunlar öyle ışıldar ki içlerinde bir ateş yandığını sanırsınız. Uzayıp duran kışın sert, soğuk yüzünde bir şölen hazırlığıdır bu. Yan yana onlarca kandil geceyi aydınlatır.
Kadire Bozkurt’un öykü kişileri de buzkandillerine benziyor, parlak bir ışığın aydınlığında, sert, keskin. İlişkiler içimize işliyor.
Bu öykülerin kusursuzluk arayışı içinde geldiği yere bakınca, önümüzde iyi anlaşılıp doğru yere konması gereken bir yazar var. Buzkandilleri öykünün saygınlığını taçlandıran bir kitap.(Tanıtım Bülteni)
”Kadire Bozkurt; 2023 Vedat Türkali Öykü Ödüllü Buzkandilleri’ndeki öykülerinde yarattığı dünya, toplum gerçekleri hayata tutunmaya çalışan sıradan kişilerin günlük yaşamları sade bir dille yazılmasına rağmen, daha renkli daha içten ve bol miktarda düşündüren, içinde çok duygu barındıran duyguyu okuyucuya bırakan ruhsal bir gerçeklikte okuru sarsmaktadır.
Bozkurt geniş deneyimlerden öykü türündeki yeni anlatım tekniklerini ustalıkla kullanması ve genel çizgileriyle kendi öykü tarzını ortaya çıkarmasıyla öykülerindeki konular, kişiler gerek ayrıntıların zenginliğinden gerçek ve kurmacanın neredeyse hiç ayırt edilemeyecek kadar iç içe oluşundan okuyucunun tam anlamıyla kendine ait bir son yazması istenmektedir. Bozkurt öykülerine yaşamın kendisi kadar canlı ve gerçek boyut kazandırmıştır.”
Adnan ALTUNDAĞ